Cum aleg corect polistirenul pentru izolația casei ?

Cum aleg corect polistirenul pentru izolația casei ?

Cum aleg corect polistirenul pentru izolația casei ?

Cum aleg corect polistirenul pentru izolația casei ?

Stii ca izolatia termica a casei nu reprezinta un moft, ci o necesitate. Cu siguranta iti doresti o temperatura confortabila atat in anotimpul rece, cat si vara, dar si facturi de intretinere mai mici. Alegerea tipului de termoizolatie pentru casa ta nu este o misiune usoara, dat fiind optiunile diverse de izolare. Chiar daca te-ai hotarat asupra materialului si anume, polistirenul, tot apare intrebarea cum il alegi. Polistirenul poate fi folosit atat pentru izolatia exterioara, cat si pentru cea interioara, este usor de manevrat si are un pret accesibil. Astfel, iti ramane doar sa afli cum il utilizezi in mod adecvat in functie de aplicatie. Pentru ca totul sa fie clar si simplu, iti vom dezvalui in acest articol cum alegi polistirenul in functie de cerintele proiectului tau de izolare.

Ce tipuri de polistiren exista?

Trebuie sa stii inca de la inceput ca nu tot polistirenul este la fel si ca poti face o alegere gresita daca nu cunosti diferentele.

Polistirenul este de doua tipuri, fiecare cu proprietati diferite si destinat unor aplicatii specifice (pereti, terase, acoperisuri, poduri si mansarde, subsoluri, pardoseli, plansee s.a.):

polistiren expandat (EPS)

polistiren extrudat (XPS)

Ambele tipuri de polistiren, expandat si extrudat, sunt de calitate, alegerea pentru un material sau altul se va face in functie de locul in care se foloseste si de cerintele de izolare;

Exista si o a treia clasa de polistiren, acesta se numeste polistiren grafitat (adica este imbogatit cu grafit) si are un randament termic mai mare fata de celelalte doua sortimente (cu aproximativ 20%), fiind insa si mai scump; alegerile pentru un tip de polistiren sau altul se vor face potrivit necesitatilor de termoizolare;

Misiunea de achizitie este ingreunata de faptul ca exista caracteristici diferite care trebuie urmarite atunci cand alegi polistirenul, cele mai importante trei dintre acestea sunt:

 • rezistenta la compresiune (EPS 50, EPS 60, EPS 70, EPS 80 s.a);
 • grosime (10 cm, 15  cm, 20 cm s.a.);
 • conductivitate termica (0,030 - 0,040 W/mK);

Afla in continuarea articolului despre situatiile concrete cand folosesti polistirenul expandat si cand pe cel extrudat, dar si detalii despre cei trei indicatori de performanta mentionati mai sus.

Care este diferenta intre polistiren expandat si polistiren extrudat?

Polistirenul expandat prezinta urmatoarele caracteristici:

 • structura cu pori deschisi,
 • permeabilitate mare la vaporii de apa (vaporii de apa acumulati in camera ies in atmosfera);
 • re rezistenta mica la compresiune, adica isi modifica mai usor forma (va trebui sa fie utilizat in spatii fara incarcare mare);

 Astfel, vei folosi polistiren expandat (EPS) in urmatoarele tipuri de aplicatii:

 • izolatia peretilor exteriori
 • izolatia peretilor interiori
 • izolatia teraselor, verandelor
 • izolatia acoperisurilor in panta
 • izolatia pardoselilor si a planseelor
 • izolatia podurilor si a mansardelor

Polistirenul extrudat are caracteristici total diferite:

 • structura densa, cu pori inchisi;
 • nu este permeabil pentru vaporii de apa (peretele nu respira, vaporii de apa nu trec prin perete din interiorul incaperii spre exterior);
 • are rezistenta mare la compresiune, adica nu isi modifica forma (astfel poate fi utilizat in spatii cu incarcare mare);

Prin urmare, vei folosi polistiren extrudat (XPS) in urmatoarele tipuri de aplicatii:

 • izolatia fundatiilor, soclurilor
 • izolatia peretilor de subsol
 • izolatia teraselor circulabile
 • izolatia acoperisurilor
 • izolatia pardoselilor

Ce tip de polistiren expandat aleg?

Pe cutiile de polistiren expandat vei observa pe langa numele firmei producatoare specificatii de tipul: EPS 50, EPS 70, EPS 80, EPS 100 s.a. Daca EPS este prescurtarea pentru polistiren expandat, ce reprezinta cifrele? Este vorba de rezistenta la compresiune, un indicator foarte important de care trebuie sa tii cont cand alegi polistirenul expandat. Aceasta se masoara in KPa si cu cat valoarea este mai mare, cu atat inseamna ca polistirenul este mai rezistent la socurile mecanice (care provin din mediul exterior: lovituri, vant, grindina s.a.).

Nota: Valorile pentru rezistenta la compresiune a polistirenului expandat sunt cuprinse intre 50 KPa si 200 KPa. Se va alege valoarea in functie de scopul utilizarii. Astfel, EPS 50 este destinat spatiilor libere, unde socurile sunt rare, de exemplu balcoanele. La polul opus, EPS 200 este folosit acolo unde este nevoie de rezistenta mare la tasare, ca de exemplu pardoseli unde se depoziteaza utilaje grele sau in cazul acoperisurilor.

Ce tip de polistiren expandat aleg pentru fatada?

Polistirenul expandat folosit pentru izolarea fatadei trebuie sa aiba rezistenta la factorii exteriori  (lovituri, vant puternic). Astfel, daca vrei sa termoizolezi fatada exterioara, vei alege pachetul inscriptionat cu EPS 70 sau EPS 80, in niciun caz mai putin.