Turnarea șapei de egalizare pe bază de ciment

Turnarea șapei de egalizare pe bază de ciment
Turnarea șapei de egalizare pe bază de ciment
Turnarea șapei de egalizare pe bază de ciment
Turnarea șapei de egalizare pe bază de ciment
Turnarea șapei de egalizare pe bază de ciment
Turnarea șapei de egalizare pe bază de ciment
Turnarea șapei de egalizare pe bază de ciment
Turnarea șapei de egalizare pe bază de ciment
Turnarea șapei de egalizare pe bază de ciment

Turnarea șapei de egalizare pe bază de ciment

Șapele reprezintă un amestec de ciment, nisip, rășini și aditivi care, în combinație cu apa, formează un mortar ce se aplică pe stratul suport.

Șapele oferă un strat suport plan, adus la cota necesară construcției și elimină denivelările suprafețelor pe care se montează finisajele (parchet, gresie, piatră naturală, linoleum, mochetă). De asemenea, șapele îi conferă stratului suport calitatea de conductor termic și rezistență (mai mică decât a betonului, datorită faptului că punem mai puțin ciment).

Tipuri de șape

Pentru alegerea șapei se iau în calcul suportul pe care se va aplica, cota la care vrem să aducem pardoseala, dar și bugetul. Și, nu în ultimul rând, preferințele constructorului și ale beneficiarului.

În construcții se folosesc mai multe tipuri de șape pentru egalizarea pardoselilor:

Șape umede - Sunt cel mai des utilizate pe șantier, rețeta este una clasică și sunt potrivite pentru placarea ulterioară a suprafeței cu majoritatea tipurilor de pardoseli. Uscarea lor în profunzime poate varia între 24 de ore și câteva zile, în funcție de grosimea turnată și condițiile de mediu.

Șape semiumede - Spre deosebire de șapele umede, contin in rețetă mai puțină apă, care este inlocuită cu un plastificator special. Astfel, șapa se va usca mai rapid, fiind recomandată pentru șantiere în condiții climatice speciale.

Șape autonivelante - Acestea sunt cel mai ușor de preparat și aplicat, nu ai nevoie de o pregătire specială în contrucții. Preparare lor se poate face pe loc, în șantier, deoarece este suficientă adăugarea de apă onform etichetei produsului.

Șape autoaderente - Sunt preferate atunci cand nu este necesar un strat intermediar intre șapă și stratul suport. Aderă foarte bine la placa din beton armat.

Șape flotante - Se deosebesc de restul șapelor din punctul de vedere al realizării. Șapele flotante se toarnă peste stratul izolator (termic, fonic sau hidroizolant).

Realizarea șapei de egalizare pe bază de ciment

Grosimea minimă a șapei de egalizare este de 3 mm, dar grosimea lor crește în funcție de mai mulți factori, inclusiv dacă pardoseala este încălzită sau termoizolată. Consultă fișa tehnică a produsului pentru a afla grosimea minimă de turnare și dacă este necesară armarea ei. 

Pe lângă faptul că șapa trebuie să aibă o grosime minimă, aceasta va avea cote diferite în funcție de tipul de finisaj folosit. Între zonele aflate la înălțimi diferite se va forma un prag care trebuie realizat cu atenție. De exemplu, dacă pentru cele mai multe tipuri de pardoseli este suficientă o grosime a șapei de 1 cm, pentru piatra naturală trebuie ca grosimea să fie de 2 cm.

Șapele, fiind elemente nestructurale ale unei construcții, nu sunt limitate în ceea ce privește grosimea. Însă dacă este necesară o corecție mai mare de ~5 cm, ar trebui să avem mari îndoieli asupra ”specialiștilor” care au turnat placa de beton. 

Șapa ca strat suport trebuie să îndeplinească minim următoarele condiții cumulative:

- zero fisuri;

- rezistență sporită la străpungeri locale;

- coeficient de transfer termic mare - la șapele pentru încălzirea în pardoseală;

- modul de elasticitate optim.

Materialul de bază este cimentul, la care se adaugă nisip, fibre de armare pentru asigurarea rezistenței, aditivi (plastificator) pentru o uscare mai rapidă și elasticitate, și bineînțeles, apă.

 

Amestecarea componentelor și transportarea șapei se fac cu pompa mecanică, procesul fiind în acest mod unul rapid și facil.

Etapele realizării șapei:

În primul rând, trebuie stabilită cu exactitate înălțimea șapei. Recomandăm utilizarea nivelei cu laser, astfel îți faci viața mai ușoară.

Începem turnarea de la colțuri. Pentru nivelarea colțurilor se folosește instrumentul "Bate nivel", apoi se completează întreaga suprafață cu material. Aceasta este o operațiune simplă și rapidă, datorită utilizării pompei mecanice.

Cel mai dificil proces îl reprezintă nivelarea șapei cu ajutorul indreptarului, după turnarea mecanizată. În general, această sarcină este preluată de meseriasul cu cea mai mare experiență.

Urmează la final elicopterizarea șapei. Această etapă se realizează cu un utilaj asemănător cu o elice, care o presează și o compactează. Prin elicopterizare, se sigilează practic pelicula de la suprafața șapei, care devine astfel mult mai rezistentă la acțiunea factorilor externi. Procesul de elicopterizare de la final face ca acest tip de șapă să aibă o suprafață de bună calitate, fără a mai fi necesară aplicarea unui strat de sapă autonivelantă.

Dupa ce șapa se usucă în profunzime, putem monta pardoseala. Timpul standard de uscare a șapei poate fi scăzut cu ajutorul aditivului adăugat la prepararea acesteia. Nu forța uscarea prin deschiderea ușilor pentru a face curent și nu folosi tunuri de căldură. Altfel, riști deteriorarea șapei și pierederea calităților de rezistență ale acesteia.