Tencuiala sau gips carton pentru finisarea peretilor si tavanului ???

Tencuiala sau gips carton pentru finisarea peretilor si tavanului ???
Tencuiala sau gips carton pentru finisarea peretilor si tavanului ???

Tencuiala sau gips carton pentru finisarea peretilor si tavanului ???

Tencuiala sau gips carton pentru finisarea peretilor si tavanului ???

Amenajarea unei locuinte te poate pune in fata unor alegeri dificile, care te vor indemna sa te documentezi si sa cauti cât mai multe informatii. Una dintre cele mai comune situatii este cea care vizeaza acoperirea peretilor si a tavanului cu tencuiala clasica sau cu gips carton. Discutam despre aceste aspecte in cele ce urmeaza, punctand astfel avantajele si dezavantajele fiecarui sistem.

Sisteme de acoperire cu tencuiala

Tencuiala este cel mai simplu mod de a acoperi suprafetele de perete si tavan, oferindu-ti in schimb si eleganta si frumusete, dar si functionalitate. Tencuiala este un produs capabil sa izoleze suprafetele, insa in acelasi timp are proprietatea de a nivela suprafata, fiind un strat de acoperire final.

Tencuiala reprezinta, de fapt, aplicarea unui strat de mortar fin, care se poate colora in functie de pigmentul ales si care iti ofera astfel suprafete igienice si usor de curatat. Tencuiala poate fi aplicata manual sau mecanizat, iar tipurile de tencuiala difera, oferindu-ti posibilitatea de a alege ceea ce ti se potriveste.

 Caracteristicile tencuielilor pentru interior

Tencuiala de interior este diferita de cea de exterior, deoarece solicitarile sunt distincte. Daca la exterior este nevoie ca tencuiala sa ofere protectie optima la intemperii, in cazul tencuielii de interior vorbim despre protectie impotriva umiditatii provenite din procese casnice.

Pentru aplicarea tencuielii vei avea nevoie de uneltele speciale de aplicare si preparare a mortarului, dar si de grund sau amorsa, prin care se creeaza stratul de aderenta. Tencuiala se aplica la interior in una sau doua straturi subtiri, cu pauze intre aplicari, astfel incat uscarea sa se faca lin, fara sa apara crapaturi din cauza uscarii excesive sau din cauza frigului.

Avantajele tencuielilor pentru pereti si tavane

Acoperirea suprafetelor de perete si a tavanelor cu tencuiala ofera un rezultat optim pentru ca materialul in sine este unul dedicat finisarii. Fiind un mortar fin de finisare, aspectul final va fi unul deosebit, care se va potrivi in orice context de amenajare. Pe langa acestea, tencuielile mai aduc in discutie urmatoarele avantaje.

Aplicare facila, manual sau mecanizat

Tencuiala pentru suprafete relativ mici poate fi realizata si manual, insa este nevoie de o cunoastere a tehnicii de lucru. De aceea este recomandat sa optezi pentru firme de constructii sau specialisti cu experienta pentru punerea in opera a stratului de acoperire.

Pe de alta parte, insa, mijloacele mecanizate de aplicare a tencuielii scutesc pana la jumatate din timpul alocat aplicarii manuale, drept pentru care ar trebui sa iei in calcul si acest aspect.

Raport optim calitate-pret

Tencuiala reprezinta un strat de finisare elegant, iar in general materialele de finisare sunt mai scumpe decat materialele de construire efectiva. Materialele de finisare sunt cele care ofera aspectul unei constructii, dar si protectia necesara, asa ca investitia este justificata de calitatea materialelor menite sa fie durabile.

Dezavantajele tencuielilor

Tencuielile trebuie sa fie realizate în mod corect, la nivel de pregatire a materialului. Proportiile corecte si aplicarea corecta garanteaza durabilitatea si estetica tencuielii. Totusi, timpul indelungat de uscare la interior poate influenta adesea decizia de a folosi tencuiala clasica, alternativa fiind finisarea cu placi de rigips.

Sisteme de finisare cu placi de rigips

Placile de gips carton sau rigipsul (n.r. denumire imprumutata si utilizata frecvent datorita popularitatii brandului, denumirea corecta a produsului este gips-carton) este un material utilizat pentru o gama ampla de amenajari, fiind un material versatil.

Placile din rigips se folosesc adesea pentru construirea peretilor de compartimentare (neportanti) sau ca finisaj in cazul peretilor si al tavanelor.

Placile din gips carton sunt realizate sub forma unei structuri sendvis, cu doua foi de carton si un miez din gips, de unde vine si numele materialului. Aceasta structura este deosebit de eficienta, deoarece poate izola foarte bine din punct de vedere termic si fonic, in mare parte gratie dispunerii acestor straturi.

 Caracteristicile placilor din gips carton

Placile din gips carton sunt structuri usoare, iar acesta este motivul pentru care de cele mai multe ori se prefera amenajare folosind acest material. El nu incarca structura la nivel de greutate, este rezistent la foc si umiditate si este usor de pus in opera in aproape orice context.

Placarea peretilor si a tavanelor cu gips carton necesita instalarea unor profile metalice care creeaza, de fapt, structura pe care vor fi pozitionate placile. In unele cazuri, zona de mijloc, dintre perete si placa de gips carton, poate fi umpluta cu un material suplimentar izolator, daca se doreste izolarea temeinica a suprafetelor.

 Avantajele placarii cu gips carton

​​​​​​​Fiind un material care cunoaste o larga utilitate, este usor sa identificam principalele avantale ale placarilor cu gips carton. Ele se refera atat la eficienta, cat si la durabilitate, rezistenta si estetic deopotriva.

Placajul cu gips carton iti ofera economie de timp

O lucrare efectuata cu ajutorul placilor de gips carton poate dura o zi, maxim doua, in functie de suprafetele ce trebuie acoperite. Spre deosebite de tencuieli, in cazul placajelor cu gips carton nu este necesar sa astepti sa se usuce materialele inainte de a da in exploatare camera sau locuinta. Placajele de gips carton se monteaza rapid si eficient si ofera structuri perfect plane, drept pentru care de multe ori vei observa ca aceste placi sunt montate si pentru a repara anumite probleme structurale (goluri, denivelari etc).

Sustenabilitate si amenajari eco-friendly

Din ce in ce mai mult se pune accentul pe construirea sustenabila si pe folosire a materialelor de constructii care sa nu afecteze mediului inconjurator.

Placile din gips carton pot fi reciclate fara probleme, iar acest lucru inseamna un lucru benefic atat pentru mediu cat si pentru sanatate. Placarea cu gips carton reprezinta probabil una dintre solutiile viitorului.

Spre deosebire de alte materiale, care elibereaza noxe si al caror proces de realizare necesita foarte multe resurse sau polueaza mediul excesiv, placile din gips carton sunt materiale curate, menite sa ajute si sa protejeze natura.

Pierderi reduse de material

Atunci cand folosesti materiale de constructii cu consistenta lichida sau vascoasa, exista riscuri foarte mari sa inregistrezi pierderi substantiale de material in urma aplicarii. In cazul placilor de gips carton vorbim despre o eficienta maxima, deoarece acest material nu murdareste si nici nu inregistreaza pierderi insemnate. Acest lucru inseamna o economie de timp si de bani.

Ce ar trebui sa ai in vedere atunci cand alegi materialul pentru finisarea peretilor si a tavanelor?

Fiecare amenajare realizata in interiorul locuintei tale are in vedere criteriile de eficienta si confort. In definitiv, confortul joaca un rol foarte important, indiferent daca vorbim despre cel termic, acustic sau estetic.

Astfel alegerea materialului potrivit pentru acoperirea peretilor va trebui sa indeplineasca urmatoarele criterii.

Rezistenta

Un material rezistent este cel care poate face fata socurilor mecanice, zgarieturilor si loviturilor, iar din acest punct de vedere ambele materiale se comporta la fel de bine. Chiar daca poate parea ca tencuiala este mai rezistenta, prin prisma faptului ca este strat superior pe substrat de beton, in realitate aceasta poate sa crape sau sa se ciobeasca daca socurile sunt prea puternice.

Costuri

In general, costurile pentru ambele tipuri de amenajari sunt similare, cu diferenta ca placile din gips carton pot fi putin mai scumpe tocmai pentru ca ofera caracteristici mai bune de izolare.

Durabilitate

Intretinute corect, ambele sisteme dureaza in timp si nu necesita lucrari frecvente de mentenanta. Din acest punct de vedere, placile de rigips sunt mai putin rezistente.

Estetic

In mod cert si tencuielile au un aspect placut, insa placarile cu gips carton rezolva problema planeitatii suprafetelor cu costuri mai reduse.

Indiferent ce alegere faci pentru casa ta, este important sa stii ca solutiile cele mai potrivite pentru tine sunt cele care te ajuta sa obtii cat mai multe avantaje si sa atingi obiectivul de amenajare pe care ti l-ai propus la costuri mai reduse si cu mentinerea criteriului de calitate.

Verificăm întotdeauna cu specialiștii CasaBuna pentru a-ți prezența cele mai bune și concrete informații pentru lucrarile la casa Dvs. Mai mult, dacă ai în desfășurare un proiect sau te pregatesti să incepi unul, nu uita ca poti oricand sa beneficiezi de o consultatie gratuită de la specialistii CasaBuna.

Astfel economisesti timpul petrecut in trafic si în magazine.